Jak číst strom

Jak číst strom je název knihy, kterou jsem právě dočetla (How to read a tree, Tristan Gooley). To, že jsem knihu dočetla mne samotnou překvapilo, protože to byla trochu nuda. Ne, knížka není špatná, jen není určena botanikům, ale přírodymilovné veřejnosti. Tu veřejnost si představuji jako obyvatele Midsomeru, oblasti, kde se děje tolik vražd, že si to vysloužilo dlouhou televizní sérii detektivek. Určitě znáte obvyklou zápletku: dlouholetá členka okrasného spolku je nalezena mrtva v záhonu cínií; Starý pán, organizátor klubu čtenářů detektivek, je nalezen ve své knihovně, zavalen knihami; a tak podobně. Čekala jsem, že autor, milovník starých stromů skončí své psaní v polovině věty, protože bude sežrán dutou vrbou. Ale nestalo se, přežil a musím se přiznat, že to stálo za přečtení a bylo v mnohém vlastně poučné.

Kniha mohla být klidně napsána nějakým šlechticem na začátku 19. století, šlechticem, který jezdí koňmo po svém panství na vyjížďky a pozoruje přírodu. Problém je, že by se to dnes špatně četlo a dobové souvislosti, které občas problesknou textem o stromech, bychom jen stěží chápali. Tak, jako některé divadelní hry se uvádí znovu a znovu, tak nějaká témata můžete popisovat opakovaně a nezastarají, naopak, se špetkou nových reálií jsou čtivější. A to, že jsou uvedena pro širokou obec čtenářů je skvělé, jen houšť!

Tady musím přidat aktuální úvahu o doktorandských státnicích: po celou dobu, co se jich jako komisař účastním (20 let) lze pozorovat frustraci zkoušejících, že studentům většinou chybí znalosti přírody (natural history). Ne, že bychom je primárně z těchto dovedností zkoušeli, ale nelze na ně nenarazit ať probíráte téměř jakýkoliv ekologický problém. Nejlepších výsledků dosahují zásadně studenti, kteří jako děti chodili do přírodovědných oddílů a/nebo četli přírodovědné knihy. Tyhle znalosti totiž už si na tu vysokou školu musíte přinést, těžko se je tam naučíte! Takže kniha Jak číst strom je nejen pro seniory z Midsomeru, možná i mládež zajímající se o přírodu by ji mohla vyzkoušet…

Napsat komentář